Obvestila

Teden slovenske hrane

Teden slovenske hrane

Letos v Sloveniji prvič obeležujemo teden slovenske hrane, ki nas spodbuja k nakupu in
uporabi lokalne hrane. Uporaba lokalno pridelanih živil, kot so med, maslo, kruh, mleko in
jabolka, ima tudi številne pozitivne učinke in koristi za skupnost, okolje in naše zdravje.


S podporo lokalnih pridelovalcev pomagamo ohranjati domače kmetijstvo, prispevamo k večji
samooskrbi in manjši odvisnosti od uvoza. Krajše transportne poti zmanjšujejo onesnaževanje
okolja, lokalna hrana pa ohranja več hranilnih snovi, saj od polja do krožnika potrebuje manj
časa. Z uživanjem sezonske lokalne hrane, ki je prilagojena letnemu času, smo bolj povezani z
naravnim ciklom in spodbujamo raznoliko prehrano, podpiramo trajnostno pridelavo in
krepimo lokalno skupnost.


Teden slovenske hrane zaključujemo z dobro poznanim dogodkom – tradicionalnim
slovenskim zajtrkom, zato vas v petek, 15. 11., vabim v šolsko knjižnico, da se posladkate s
slastnimi domačimi jabolki in sodelujete v nagradnem kvizu.


Recepte za tradicionalne slovenske jedi si oglejte na naslednji povezavi:


https://zzs.si/assets/images/content/Teden-slovenske-hrane_Recepti-z-okusi-Slovenije.pdf

Manca Raholin

Skip to content