DogodkiEkskurzijeNovice

Strokovna ekskurzija v podjetje SIJ Acroni in Vrbo

Strokovna ekskurzija v podjetje SIJ Acroni in Vrbo

V ponedeljek, 27. maja 2024, smo se z dijaki 2. letnika strojnih tehnikov udeležili strokovne ekskurzije v podjetje SIJ Acroni in nato obiskali še rojstno hišo Franceta Prešerna v Vrbi.

Podjetje SIJ Acroni, ki ga sestavlja pet obratov, je eden vodilnih proizvajalcev jekla v Sloveniji. Naša ekskurzija je vključevala obisk valjarne in laboratorija za testiranje materialov. V vroči valjarni smo si ogledali postopek valjanja debele pločevine in toplo valjanih trakov. Dijaki so imeli priložnost videti, kako se v tej enoti iz jeklenih polizdelkov oblikujejo končni izdelki, ki jih uporabljajo v različnih industrijah. Videli smo tudi ogromne valjarne stroje in se seznanili s celotnim procesom, ki vključuje segrevanje jekla, valjanje in hlajenje. Obiskali smo laboratorij, kjer smo se seznanili z različnimi metodami testiranja materialov, ki so ključnega pomena za zagotavljanje kakovosti izdelkov.

Po ogledu podjetja SIJ Acroni smo se odpravili v Vrbo, kjer smo obiskali rojstno hišo Franceta Prešerna. Tam smo izvedeli veliko zanimivosti o življenju in delu največjega slovenskega pesnika ter o razmerah, v katerih je živel ter ustvarjal. Posebno zanimiva je bila predstavitev takratnega življenja in običajev. Dijaki so imeli tudi ustvarjalno delavnico, kjer so Prešernovo Zdravljico recitirali in prevajali v različne jezike, kot so srbski, italijanski in angleški, kar je bila zanimiva izkušnja.

Ekskurzija je bila zelo poučna in zanimiva, saj so imeli dijaki priložnost spoznati delovanje enega največjih podjetij v jeklarski industriji ter se seznaniti z življenjem in delom našega največjega pesnika Franceta Prešerna.

Renato Vouk

Skip to content