Podjetništvo na strokovni ekskurziji
15. 5. 2024 2024-05-15 18:08Podjetništvo na strokovni ekskurziji
Dijaki 2. letnika tehniške gimnazije smo v petek, 26. aprila 2024, odkrivali svoj podjetniški duh.
Obiskali in ogledali smo si Luko Koper, eno izmed večjih pristanišč v Jadranu, in podjetje Vinakoper, ki
pridela največjo količino refoška na svetu.
Začeli smo z ogledom Luke Koper. V spremstvu razgledanega vodiča smo se z avtobusom odpravili po
pristanišču. Celotno območje pristanišča, ki obsega 288 hektarjev, ima status proste cone,
nadzorovano pa je s strani slovenske policije. Luka je bila ustanovljena leta 1957, razcvet pa je
doživela leta 1967, ko so jo železniško povezali z zaledjem. Danes velja za pomembno mejno vstopno
točko Evropske unije. Obsega več specializiranih terminalov za kontejnerje, avtomobile in druga
vozila, generalne tovore, hlajene tovore, les, minerale in rudnine, žita in krmila, glinico, premog in
železovo rudo, živino. Na območju terminala za sipke tovore je tudi vremenska postaja, ki
vsakodnevno pošilja podatke o temperaturi, zračnem tlaku in vlažnosti ozračja. Naš obisk se je končal
z občutkom zadovoljstva, saj smo še bolje spoznali gospodarsko zelo pomemben del Kopra.
Nadaljevali smo z ogledom podjetja Vinakoper, ki je nastalo leta 1947, takoj po drugi svetovni vojni,
ko so mali kmetje ostali odrezani od Italije in so potrebovali neko javno zadrugo, ki bi združevala vse
male pridelovalce vin in jim omogočala prodajo v sosednji Italiji. Imenovala se je Vino Koper in kleti je
imela v tunelih pod Belvederjem v Kopru. V petdesetih letih 20. stoletja je bila odprta klet na današnji
lokaciji, v katero so postavili enega izmed največjih hrastovih sodov v Evropi s prostornino 41.427
litrov, ki so ga uporabljali samo za skladiščenje malvazije. Sprehodili smo se mimo vinskih kleti, od
katerih so nekatere starejše od STŠ-ja. Ogledali smo si tudi arhiv, ki vsebuje najboljša vina od samih
začetkov Vinakoper do danes. Pokazali in razložili so nam, kako proizvajajo in prodajajo vino ter na
kratko razložili zgodovino podjetja. Naš obisk smo zaključili v butični trgovini, na žalost pa nismo
smeli vzeti nobenega spominka.
»Podjetniški« petek, ki smo ga preživeli izven šole, je bil zabaven, a hkrati poučen, saj smo spoznali
podjetji, ki Koper oblikujeta gospodarsko in kulturno. Naš podjetniški duh že čaka na naslednje
potovanje!
Maša Konestabo in Matic Besednjak, 2. Ag