STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

Terenski pouk v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok

Predmet biologija ne more potekati samo v običajni učilnici, zato imajo dijaki tudi laboratorijske vaje in delo na terenu. Terenske vaje za dijake prvih  letnikov tehniške gimnazije, 1. Ag in 1. Bg, so potekale 18. in 24. aprila  v eni najuspešnejših zgodb modernega varstva narave v Sloveniji, Škocjanskem zatoku. Zatok, zadnja priča, da je bil Koper nekoč otok, je največje polslano mokrišče pri nas, ki zaradi prepleta polslanih (brakičnih) in sladkovodnih življenjskih okolij omogoča izjemno biotsko pestrost, predvsem ptic.  Na zavarovanem območju zatoka so v zadnjih desetletjih opazovali kar 245 vrst ptic, kar je več kot 60 % v Sloveniji opaženih vrst. Nekatere tu gnezdijo, nekatere prezimujejo, nekatere se ustavijo in odpočijejo v času selitev. Mi seveda nismo videli vseh, nekatere pa vendarle, saj smo bili opremljeni z daljnogledi in teleskopom, ki nam jih je priskrbela strokovna delavka iz zatoka, biologinja Bojana Lipej. 
 
Poleg ptic je rezervat bogat še z metulji, žabami ter drobnimi sesalci, tu živi celo najmanjši sesalec na svetu, le dva grama težka etruščanska rovka, za kačje pastirje pa je zatok najpomembnejše življenjsko okolje na Obali. Posebnost rastlinskega sveta so slanoljubne rastline – halofiti.
 
Kljub utrujenosti, saj smo se do Škocjanskega zatoka odpravili po pouku in peš, smo prepoznali pomen tega edinstvenega ekosistema, ki ga je slovenska država  leta 1998 zavarovala in razglasila za naravni rezervat.
 
Bojana Pečar Bole
Foto: Bojana Pečar Bole
 
Nazaj

Accessibility

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux