STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

Video(epide)manija 2020 ali filmi o nenavadnih časih ...

Cel svet si bo leto 2020 zagotovo zapomnil po skoraj nadrealni situaciji, ki nas je doletela. Pandemija in karantena sta dve ključni besedi, ki bi ju (in ju bo?) še sam »stric Google« uvrstil na najvišja mesta pri iskanju rezultatov za 2020, poleg covid-19, seveda.
 
Zlasti pa si bo to obdobje močno zapomnila generacija učencev in dijakov, še posebej tistih, ki zaključujejo šolanje in s tem tudi eno izmed ključnih obdobij v svojem življenju. Odpadle so valete in maturantski, tako rekoč čez noč s(m)o preklopili lastne rutine v popolnoma novi modus vivendi, ki mu še nihče ne zna dodeliti novega obraza, kaj šele imena.
 
Pa vendar ni vse tako slabo. 
 
Ustvarjalnost je kot voda – vedno najde pot. In njen izraz je vedno tudi odraz časa, v katerem nastaja. Je ogledalo družbi. In slednje so dijaki s svojimi filmi na Festivalu mladinske filmske ustvarjalnosti VIDEOMANIJA 2020 zagotovo tudi dosegli. Ti filmi so posebni, takih v prihodnosti ne bo, saj to so – in bodo – vedno »tisti filmi, ki so nastali v času karantene« in vsi bomo vedeli, da so to filmi iz leta 2020. 
 
Kljub številnim odpovedim podobnih dogodkov so se organizatorji odločili, da Videomanijo letos vseeno priredijo. Odpadla sta sicer srečanje ter projekcije na Vegovi in Kinodvoru v Ljubljani, so pa zato uspeli objaviti filme na spletu. 
 
Že drugo leto se v Videomaniji podeljujeta dve vrsti nagrad – tradicionalne festivalske nagrade in državna priznanja za posebne dosežke. Med 41 prijavljenimi filmi smo bili STŠ-jevci znova uspešni: na festivalu je, tako po besedah enega izmed članov organizacijskega odbora, bil zelo opazen naš dijak zaključnega letnika 5. Br, Matija Gregorič. Matija je v letos neobičajno močni konkurenci dokumentarnih filmov na državnem tekmovanju – Festivalu mladinskega filma Videomanija 2020 – prejel srebrno priznanje za oba svoja prijavljena filma – zaključno projektno nalogo "ARGO" in izdelek za predmet OMT z naslovom "Karantena". 
 
Oba filma (kot tudi ostali zmagovalni in s priznanji nagrajeni filmi srednješolcev) sta na voljo na povezavi https://www.videomanija.org/priznanja-videomanija-2020/ Matija, čestitamo in verjamemo, da boš zaradi tega imel karanteno tudi v lepem spominu! 
 
Mojca Gazič
 

Karantena

 

Nazaj

Accessibility

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux