STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

Ekskurzija v praznični München in svet BMW-jev

Na naši šoli je dvodnevna ekskurzija v München sicer že tradicionalna, a vedno znova ugotavljamo, da je vse to, kot je eden izmed dijakov rekel, preprosto treba videti! Letos smo »Grüsse aus München!« pošiljali v dveh skupinah – 5. in 6. ter 12. in 13. decembra.
 
Ekskurzijo smo v četrtek začeli z  ogledom spominskega kompleksa  taborišča Dachau, ki nas je spomnil in opomnil na pravo zgodovinsko moro, norost. Žalostno in pretresljivo.
 
Pot nas je nato popeljala v mesto Dingolfing, kjer so nas pričakovali v največji nemški tovarni prestižnih avtomobilov BMW.  V več kot dveh urah vodenega strokovnega ogleda po tovarni smo spoznali marsikaj novega in zanimivega.  Ob podatkih, ki smo jih poslušali in videli (proizvodni proces  temelji  na najsodobnejši tehnologiji in robotizaciji, v tovarni je zaposlenih približno 18.000 ljudi, na dan naredijo ok. 1.600 novih avtomobilov, delavci niso delavci, temveč sodelavci, s plačo so zadovoljni, …), so poglede seveda pritegnili najnovejši štirikolesniki. A v Dingolfingu napovedujejo še več – od leta 2021 bodo izdelovali nov električni model BMW. Zanimivo.
 
Petkove dopoldanske ure smo nato preživeli v znamenitem tehniškem muzeju – Deutsches Museum. Sistematično urejena stalna zbirka obsega večino področij tehnologije in najpomembnejše vidike znanosti od začetkov do današnjih dni, torej bi vsak od naših »znanstvenikov« lahko našel nekaj zase, a smo ugotovili, da se moramo tja še vrniti, saj je  bilo časa za ogled premalo.
 
Popoldanske ure smo preživeli v starem mestnem središču Münchna, kjer smo se sprehodili  po velikem predbožičnem sejmu, okrašeno mestno središče bavarske prestolnice nas je tako z dišečimi stojnicami pospremilo v veseli praznični december. Ekskurzijo smo nato z obiskom multifunkcionalne stavbe, novejšega razstavnega kompleksa BMW Welt (= svet) zaključili v sanjskem svetu najnovejših BMW mojstrovin, ki smo jih z veseljem občudovali.
 
Ker je taka lepa in bogata doživetja dobro ponoviti, bomo STŠ-jevci bavarsko prestolnico zagotovo spet obiskali. Zato … »München, auf Wiedersehen!«
 
Nazaj

Accessibility

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux