V tednu od 18. do 24. 11. 2024 obeležujemo evropski teden zmanjševanja odpadkov. Dogodek poteka že petnajsto leto zapored, letos na temo zmanjšanja količine zavržene hrane. Leta 2022 smo v Evropski uniji zavrgli malo več kot 59 milijonov ton hrane oziroma kar 132 kg na prebivalca, kar skupno znaša 132 milijard evrov ocenjene vrednosti.
Največ hrane še vedno zavržemo v gospodinjstvih, zavržena hrana pa predstavlja velik okoljski problem, saj prispeva k večjim emisijam toplogrednih plinov, povzroča nepotrebno porabo vode in energije, prav tako pa velike finančne izgube.
Količino zavržene hrane lahko zmanjšamo z načrtovanjem svojih nakupov, ustreznim shranjevanjem živil, prav tako pa z vzdrževanjem reda v hladilniku, serviranjem manjših obrokov in tako, da ostane hrane porabimo, morda iz njih pripravimo novo jed. Določeno hrano je mogoče tudi zamrzniti, s čim ji podaljšamo rok trajanja, odgovorno pa lahko s hrano ravnamo tudi v restavraciji, tako da hrano, ki je ne pojemo, odnesemo domov, naročimo manjšo porcijo in izberemo jedi, za katere menimo, da nam bodo všeč.
V okviru projekta Hrana ni za tja v en dan smo pripravili kviz na temo zavržene hrane. Preizkusite svoje znanje in spoznajte preproste načine, kako prispevati k manj zavržkom: https://shorturl.at/h7MfV