STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

#SKICIRKA – likovna razstava našega dijaka Svita Preglja

Svitova pregledna razstava najprej ponuja vpogled v njegovo skicirko, kjer so zadnje leto strani začele polniti čudovite ilustracije. V tehniki flomastra so risbe opremljene z že precej definiranim slogom avtorja: igra med črno in belo površino (ki razbremeni gledalca v razumevanju barvnega blišča) omogoča v nekaterih primerih zelo jasno sporočilo angažiranega motiva – breme obžalovanja (#Frail), pohlep za denarjem (#Bait), nihanje v razpoloženju (#Swing); spet v drugih pa vdahne zanimiva življenja domišljijskim bitjem (kot na primer #Shrimpanzee, #Chaos, #Flame Atronach, #Ancient, #Ornament) in čustvom (#Wild, #Ghost, #Dark, #Pain) ter nas s tem hkrati povabi v svoj notranji svet, kjer domujejo predvsem ljubezen do narave, glasbe, filmske umetnosti in seveda likovnega ustvarjanja.
 
Čeprav je večina risb iz #SKICIRKE nastala kot odziv na izziv spletne skupnosti #INKTOBER, kjer se avtorji soočajo z isto tematiko v tehniki flomastra, so nekatera Svitova dela nastala v zanimivih, nenavadnih okoliščinah, kot recimo na avtobusu v času šolske ekskurzije ali pa na podlagi naključno narisanih črt s strani treh sošolcev.
 
Drugi, barvni del razstave predstavljajo digitalne slike z motivi domišljijskih likov, svetov in pokrajin, kjer je moč zaznati čustvo samote, ne pa osamljenosti (#Lonely Howl, #Forest monk). Suvereno so upodobljene tudi podobe iz skicirke, npr. #Pain in #Freeze, ki v digitalni obliki dobita povsem novo razsežnost. 
 
Predstavljeni sta tudi dve čisto pravi slikarski deli v mešani tehniki akrila in različnih materialov, s katerima je Svit sodeloval na likovnem natečaju ekstempore na Gimnaziji  Koper,  kjer je leta 2018 za sliko #(Ne)odvisnost od tehnoloških naprav prejel 3. nagrado.
 
Svitova viteška predanost likovnemu svetu se nenazadnje kaže tudi v ročno oblikovani #Verižni majici. Slednja je nastajala okoli 100 ur, šteje več kot 10.000 rink, pri tem pa je bilo porabljenih pribl. 400 metrov pocinkane žice. Majico, ki je težka 8 kg, je Svit v šolo pripeljal s kolesom – na sebi, oblečeno!
 
Svit Pregelj je dijak 3. letnika tehniške gimnazije. O umetnosti in ustvarjanju je razmišljal že po zaključku osnovne šole, zato je na Gimnaziji Koper opravljal preizkus likovne nadarjenosti, a se je kljub odlično opravljeni nalogi odločil za vpis na Srednjo tehniško šolo Koper.
 
Z umetniškim ustvarjanjem se ukvarja v svojem prostem času, ki ga občasno preživi tudi v naravi in prav ljubezen do narave mu daje kreativno moč za ustvarjanje, navdih pa najde tudi v glasbi, filmih, zgodbah, družbenem dogajanju in čisto vsakdanjih dogodkih, torej v resničnem življenju.  S svojo tenkočutnostjo za ljudi in dogajanje okoli sebe zna izraziti trenutno počutje in razpoloženje, doživljanje resničnosti, ki v njem velikokrat sproži družbeno angažiranost in kritični pogled na sodobno družbo. 
Kot umirjen in zadržan fant v umetnosti najde način izražanja občutkov, mišljenja, doživljanja … umetnost je zanj medij za komunikacijo z vsem, kar ga obkroža. Vsak njegov izdelek ima nek temelj, izhodišče, svojo zgodbo in bogato sporočilo, ki nas prebuja, spodbuja k razmišljanju, na nek način nas zdravi, predvsem pa notranje bogati.
Nazaj

Accessibility

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux