STŠ napis (desktop)

Srednja tehniška šola Koper

STŠ napis (phone)

Sednja tehniška šola Koper

Ekskurzija v Rezijo

V četrtek, 3. 10. 2019, smo se dijaki zaključnega letnika tehniške gimnazije odpravili na prav posebno ekskurzijo v Rezijo. Šlo je za medpredmetno povezavo slovenščine, italijanščine in zgodovine, saj smo spoznavali zamejske Slovence, njihovo življenje v Italiji ter njihovo zgodovino.
 
Najprej smo si ogledali največji spomenik padlim v 1. svetovni vojni v kraju Sredipolje (Redipuglia). Videli smo mnogo razstavljenega orožja, kostnico, še vedno ohranjene bojne jarke ter muzej. Pot smo nadaljevali proti staremu mestu Čedad. Tam smo  slišali,  kako je nastal Hudičev most ter si ogledali starodavne ulice mesta. Ob reki Soči nas je pot vodila globoko v Rezijo, kjer nas je gostoljubno sprejel gospod Sandro, predsednik Kulturnega društva Muzej rezijanskih ljudi, ki je potegnil vzporednice med »našo« in »njihovo« slovenščino ter nam pokazal rezijanski tradicionalni ples. V njem smo se pogumno preizkusili prav vsi.
 
Prepričali smo se, da imamo Slovenci v domovini in Slovenci v zamejstvu še veliko nerešenih vprašanj, ki čakajo na epilog. Po dnevu, polnem zanimivih informacij, kulture in prelepe pokrajine, smo se v popoldanskih urah vrnili pred šolo.
 
Matevž Trampuš, 4. Ag
Foto: Eneja Žerovnik
Nazaj

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Kaj so piškotki?

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux